Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0183-303634
  • info@kafia.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zzp'er - Hoe groot moet je spaarbuffer zijn?

Als zzp'er met een wisselend inkomen is het verstandig om wat extra spaargeld te hebben. Maar hoeveel?

Volgens het Nibud moet een gezin tussen 10.000 en 20.000 euro aan spaargeld achter de hand hebben. Voor zzp’ers valt het bedrag aanzienlijk hoger uit.

Een zzp’er is in vergelijking met een werknemer minder zeker over het inkomen. Een werknemer kan natuurlijk werkloos raken, maar een zzp’er heeft maandelijks last van een schommelend inkomen. Iedere eerste van de maand staat de teller weer op nul en moet het inkomen weer verdiend worden. Om deze reden moeten zzp’ers altijd extra geld achter de hand hebben.

Geen recht op doorbetaling tijdens de vakantie

Als zzp’er krijg je gedurende de vakantie niet doorbetaald. Ook heb je geen recht op vakantiegeld zoals werknemers dat wel hebben. Hetzelfde geldt ook gedurende de feestdagen en bij ziekte. Gedurende de werkzame uren moet je voldoende verdienen om periodes met geen of een lager inkomen op te vangen, maar dat lukt niet altijd.

Hoeveel geld moet je achter de hand houden?

Vooral zzp’ers die qua inkomen voor een groot deel afhankelijk zijn van één of maar een paar opdrachtgevers moeten voorzichtig zijn. Door verschillende omstandigheden kunnen de inkomsten namelijk voor een (groot) deel wegvallen. Hoeveel geld je achter de hand moet houden is onder andere afhankelijk van:

  • Jouw gezinssituatie
  • Hoeveel euro's je iedere maand nodig hebt
  • De fluctuatie van het inkomen
  • Of je wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt

Je doet er verstandig aan om in ieder geval drie- tot vijfmaal het gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. In het geval jouw partner ook een goed inkomen heeft waar de vaste lasten mee betaald kunnen worden, kun je een lagere buffer aanhouden.

Kun je zo weer aan de slag als werknemer?

Zzp’ers die zeer gewild zijn bij werkgevers lopen een kleiner risico. In het uiterste geval kunnen ze namelijk weer terug in loondienst. Hiervoor is het wel belangrijk om de diploma’s en kwalificaties up to date te houden. Bijscholen kan zelfs verstandig zijn om jouw courantheid ook voor de toekomst te waarborgen.

Periode van ziekte overbruggen met spaargeld

Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, omdat ze de maandelijkse premie er niet voor over hebben. Helaas is het niet mogelijk om met een spaarbuffer het risico van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Tijdelijk door een ongeval of een ziekte niet kunnen werken is op te vangen met spaargeld. Het grootste risico is de blijvende arbeidsongeschiktheid. Je kunt niet voor tientallen jaren spaargeld achter de hand hebben. Alleen door het te verzekeren ondervang je het risico.

Via het Nibud kun je berekenen hoe groot de buffer moet zijnin jouw geval. Door schommelingen in het inkomen kun je naar eigen inzicht het spaarbedrag aanvullen tot een bedrag waaraan je voldoende hebt om maanden vooruit te kunnen zonder een inkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.